Mam pytanie, czy wie ktoś coś więcej na temat tego koncertu, niż to,
że jest on w Synagodze, która znajduje się za granicą Niemiecką.
szukałam, szperałam, ale nic nie znalazłam.
z góry dziękuje za jakieś informacje. ; )
W zasadzie to - jak i cały Kraków - już żyję jutrzejszym koncertem w Operze Krakowskiej, ale wczorajszy wieczór był tak cudny, że grzechem byłoby pominąć go w tym miejscu, więc - dziś krótko i treściwie, ale na temat
Właściwie to był to koncert ZAGRANICZNY Edyty Geppert - miał miejsce w uroczej synagodze w Görlitz, kilkaset metrów od polskiej granicy. Przepiękna stara bóżnica jest w trakcie remontu - kolorowe światła sceniczne ukazywały fragmenty już świeżo odnowione, czasami omiatały snopami barw deski szalunkowe, odłupane z tynku ściany... i przecudną kopułę świątyni Ta niecodzienna scenografia tylko wzmocniła przekaz ze sceny, wszystko brzmiało jakoś pełniej i prawdziwiej... "Puste okno za dnia" z krakowskiego Kazimierza po prostu było tam - wystarczyło podnieść wzrok... Polsko-niemiecka publiczność przez pierwszą część koncertu trwała w bezruchu... Niekonieczna jest znajomość języka, emocje chłonie się duszą... A tych tego wieczoru nasi kochani Artyści dostarczyli nam mnóstwo! Po pierwszej, bardziej lirycznej części recitalu, przeplatanej muzyką Kroke nastąpiła ekspolozja energii - publiczność wręcz oszalała przy "Losie", brawom nie było końca! Oj, dali czadu ostro!! I nie wiem kto był bardziej roztańczony - Pani Edyta, czy Tomek Kukurba, z altówką w ramionach ))
Podwójne owacje na stojąco, synagoga trzęsła się od braw, pisków i okrzyków zachwytu, a potem - tradycyjnie podpisywanie płyt, mnóstwo komplementów, często wygłaszanych łamaną polszczyzną, zachwyt w oczach publiczności, uśmiechy i życzenia jak najczęstszego pojawiania się w tych stronach;-)
No i - całe szczęście, że "powtórka z rozrywki" już JUUUTRO!!!!!!!
I po raz kolejny będę się powtarzać - ten program "Śpiewam życie" jest ge-nial-ny!!!!
I będę to powtarzać wciąż )))