Od razu przepraszam, że trochę nie na temat.
Panie Michale, Gwiazdko. Dzięki za to pytanie o „Róży”. Dzięki Bogu, że Pan Michał na to pytanie odpowiedział w kilka minut po jego zadaniu, w poście z 8 sierpnia o 23:29. Dzięki jego namiarom znalazłem tę stronę , gdzie jest między innymi tekst „Róży” w języku niemieckim. Pytanie to uświadomiło mi jak mało wiem o twórczości Edyty Geppert, drugim życiu jej piosenek, szczególnie tych, nie wydanych na żadnym fonogramie. I tu „mam pomysła” a właściwie prośbę byście przedstawili swoje propozycje nagrań, tych znanych wyłącznie z recitalowego i koncertowego życia. Przedstawcie, które z tych nagrań chcielibyście mieć na singlu, płycie CD, lub jakieś specjalnej tematycznej kompilacji np. „Geppert po francusku” itp., itd. Ja niestety ze swoim w sumie nędznym dorobkiem „bytności” na koncertach” Pani Edyty nie mogę być za bardzo wylewny, ale mam też swoje wymarzone propozycje:
1. Pamiętaj o mnie.
2. Polskie życie.
W którymś z wywiadów usłyszałem lub przeczytałem, że bagaż repertuarowy Edyty Geppert to około 400 piosenek, w oficjalnej (12 płytowej) dyskografii znajduje się równo 150 utworów. Myślę, że wspaniale by było, poznać Wasze typy, swoisty ranking rarytasów, pereł bajecznych interpretacji Edyty Geppert, o których istnieniu poza sama artystką wiecie tylko wy i Pan Bóg. Nie smęcę więcej. Coś dobrego do picia, zamknąć oczy i pisać. Czekam z niecierpliwością. Urlopowicz Gabriel.
Hmmm. Zajrzałam do rozmowy z Jackiem Cyganem, gdzie wymienia obcojęzyczne przekłady "Róży", no nie wspomina o francuskim. No chyba że zapomniał albo mu umknęło Może ktoś jednak się zetknął...
A co do marzeń o piosenkach. No już jakiś podobny wątek kiedyś chyba był, faktycznie - można by go reanimować, bo to rzeczywiście temat rzeka
A kto śpiewał "Jaka róża..." z polskich piosenkarek?
Na pewno Alicja Majewska śpiewała "Różę" na jakimś festiwalu, zdobywając przy tym jakąś nagrodę.. ale szczegółów już nie podam bo nie pamiętam..
_________________ ...kocham cię życie!
Mihał Ziarno [Usunięty]
Wysłany: 16 Sie 2009 10:29
Klaudia napisał/a:
Gwiazdka napisał/a:
A kto śpiewał "Jaka róża..." z polskich piosenkarek?
Na pewno Alicja Majewska śpiewała "Różę" na jakimś festiwalu, zdobywając przy tym jakąś nagrodę.. ale szczegółów już nie podam bo nie pamiętam..
Tak się złożyło w 1985 roku, że Edyta Geppert pojechała z tą piosenką do Bratysławy bez Włodzimierza Korcza, bo on pojechał z tą samą piosenką, z Alicją Majewską do Hawany na Kubie. Niesamowity wyczyn, bo ta sama piosenka, w tym samym czasie, w dwóch różnych wykonaniach i na dwóch różnych krańcach świata, wygrała międzynarodowe festiwale.
Nie jestem pewna czy wakacyjna zagadka w środku zimy nie będzie złamaniem jakichś przepisów czy unijnych dyrektyw ale przykrzy mi się trochę, więc postanowiłam zaryzykować Pani Edyta ma w swoim repertuarze kilka piosenek, które zostały napisane do utworów słynnych kompozytorów muzyki poważnej. Osobiście doliczyłam się czterech, co oczywiście nie musi być liczbą ostateczną, bo mogłam o którejś zapomnieć. Proszę zatem o podanie tytułów piosenek i nazwisk kompozytorów. Mam nadzieję, że zagadka umili nam czas oczekiwania na pierwsze tegoroczne koncerty, bo co tu kryć... tęsknota doskwiera coraz mocniej
Właśnie te dwie przepiękne piosenki nasunęły mi pomysł zagadki Z trzecią może być więcej kłopotu, bo była napisana na specjalną okazję i zaśpiewana tylko raz, ale jest równie piękna i niezwykła. W czwartej piosence została wykorzystana muzyka twórcy, który nie jest typowym kompozytorem muzyki poważnej. Zaczynał od pisania piosenek oraz muzyki do filmów i musicali, ale w swoim dorobku ma również operę czy utwory orkiestrowe, w których łączył jazz z muzyką klasyczną. Piosenka jest bardzo optymistyczna i nie będę kryć, że bardzo ją lubię
Myślę, że trzeba by tu dodać jeszcze G. Gershwina i G. Bizeta, ale nasuwa mi się jeszcze kilku kompozytorów, którzy mogli otrzeć się o „klasykę”, szczególnie Ci z repertuaru musicalowego i kolędowego Edyty Geppert .
Pozdrowienia z bieguna kurpiowskiego przesyła Gabriel. A teraz mus uzupełnić krwiobieg czymś, co uchroni krew przed zamarzaniem .
Wiedziałam, że jak wspólnie pomyślimy, to jeszcze niejedno się znajdzie Hmm... Georges Bizet kojarzy mi się mgliście z Komicznym Odcinkiem Cyklicznym, ale to tylko moje domysły, więc będę wdzięczna za każdą informację z tym związaną. Nie jestem pewna, ale były chyba dwa odcinki KOC-a z udziałem Pani Edyty
Świetnie, że zagadka poszerzyła się też o utwory musicalowe Poczciwy Higińszczak jak najbardziej zasługuje na wymienienie, przecież to klasyka gatunku i m.in. od tego wszystko tak pięknie się zaczęło, a rok później powstał pierwszy recital telewizyjny "Mój teatr". Ten temat został szczegółowo opracowany we wpisie z 22 kwietnia 2009 05:09, więc nie będę się powtarzać. Jednym słowem sporo już się wyjaśniło, co nie zmienia faktu, że do odgadnięcia pozostaje co najmniej jedna piosenka i kompozytor
Myślałem Majko o tym utworze. Co prawda porównując wykonanie „Deszcz, jesienny deszcz” Edyty Geppert z arią Nadira z I aktu opery „Poławiacze Pereł” w życiu bym nie odgadł, że to nutki G. Bizeta, może początek utworu. Pozdrawiam Gabriel.
I jeszcze jeden trop z forumowej zakładki: Pilnie, pilnie poszukuję.... To może być też Bedřich Smetana i jego Vltava. Ten charakterystyczny motyw z wrocławskiego koncertu onegdaj rozpoznał Obywatel Oskar (dane znane redakcji). Chyba ,że jeszcze coś innego "wyhaczyłaś" Majko? Ale to tylko mój domysł, bo nigdy utworów z tego koncertu nie słyszałem. Pozdrawiam.
Ojej, to nieźle namieszałam Moim pierwszym skojarzeniem była "Carmen" G. Bizeta i hiszpańskie rytmy, a że ostatnio chodził mi po głowie ten KOC, więc pomyślałam, że może ma to coś wspólnego z "Passodoble ole z bykiem w tle". Gabrielu dziękuję za sprostowanie i wszystkie dodatkowe informacje. Jest szansa, że teraz zapamiętam Bedřich Smetana to oczywiście prawidłowa odpowiedź. Pamiętny koncert "Anioły Europy" i piosenka "Anioł zachodu i wschodu".
W ramach rekompensaty za całe zamieszanie wymyśliłam jeszcze jedną zagadkę W jakich latach Pani Edyta wystąpiła na festiwalu w Sopocie i jakie piosenki zaśpiewała?
Na pewno '86: Gosia, kiedyś zamieszczała listę piosenek: 1. Jaka róża taki cierń
2. Sauve-toi mon pauvre coeur (Uciekaj moje serce)
3. To nic, że to sen
4. Zamiast
5. Och życie, kocham cię nad życie
BISY:
6. Och życie, kocham cię nad życie
7. To nic, że to sen
I wg moich notatek 1996: "To nic, że to sen" - to jest to wykonanie z fantastycznym, diabolicznym śmiechem.
Nie jestem pewna, czy to pełna odpowiedź.
A ja mam zagadkę: Ile razy w sumie P. Edyta wystąpiła w ramach PPA i kiedy? I co śpiewała? Podpowiedź: np "Anioły Europy" 2004 też się liczą. Liczenia chyba, będzie sporo...
_________________ Ty cieniem przy mnie stój
Gosia1230
Wysłany: 27 Sty 2014 05:18
Repertuar z Sopotu '86 się zgadza.
Natomiast w 1996 roku Pani Edyta nie śpiewała tylko "Rozmowa z Dziadkiem" i "Zamiast"?
Pani Edyta miała tez wystąpić w 1998 roku z piosenką "Och życie, kocham cię nad życie", jednak występ nie doszedł do skutku z powodu niedyspozycji głosowej.
No i w 2007 roku wystąpiła na Festiwalu Top Trendy w koncercie "Cyganeria" z piosenką "Jaka róża taki cierń". Poza tym, gdzieś wyczytałam chyba, że śpiewała też w duecie z Ryszardem Rynkowskim "Wypijmy za błędy" i na koniec wspólnie wszyscy artyści tego koncertu zaśpiewali "Pokonamy falę".
To tak na gorąco. A temat PPA wymaga dłuższego zastanowienia i szperania, więc może później się tym zajmę ).
Hmm... to w takim razie skąd jest wykonanie, gdzie w scenografii, w tle wisi wiele okien? Hmm... może to któreś PPA - w sumie od razu nie pasowało mi na Sopot