Bez szczególnych zapowiedzi kanał TV Historia prezentuje przebieg poszczególnych Festiwali Opolskich rejestrowanych jeszcze w latach 80 ubiegłego stulecia. Piszę o tym dlatego, gdyż pod koniec ubiegłego i w tym tygodniu i przedstawiono koncerty z 1984 roku, gdzie jak wiemy festiwalowy debiut miała Edyta Geppert. Przedstawiono kilka koncertów: NOWE TWARZE – PROMOCJE - koncert konkursowy, PRZEBOJE OPOLE 84 część I – koncert konkursowy, KONCERT GWIAZD - koncert pozakonkursowy oraz MIKROFON I EKRAN - koncert finałowy . Warto popatrzeć , trochę powspominać, przypomnieć jak to się wszystko zaczęło. Polecam choćby dlatego, że w pierwszym i czwartym (finałowym) występie Edytę Geppert zapowiadały różne osoby, nie mam też już żadnych wątpliwości, kto stał za pulpitem dyrygenckim. Nie muszę dodawać, że TV Historia w cyfrowej wersji, emituję te koncerty w stereo. Dużą część opolskich zmagań odnalazłem pod linkiem http://zomobo.net/Opole84.
Warto też poczekać na powtórki tych koncertów, ale emitowane są one w dość późnych godzinach nocnych lub wczesnorannych.
Odtwarzanie strumieni ze wskazanego linku może stwarzać pewne kłopoty, ale po wyrzuceniu ciasteczek filmy zawsze udało mi się odpalić. Miłego oglądania