Nie liczyłam, że jeszcze kiedykolwiek opolski festiwal wzbudzi moje zainteresowanie, ale życie lubi czasem zaskakiwać i ja bardzo lubię takie niespodzianki Każdy festiwalowy występ Pani Edyty to były ogromne emocje, a wrażenia jakie 30 lat temu wywarło na mnie wykonanie piosenki "Jaka róża taki cierń", pozostało do dziś. Na jutrzejszy recital czekam z nie mniejszym napięciem i ciekawością, a mały przedsmak tego, co będzie działo się jutro mieliśmy już dzisiaj, bowiem gościem Muzycznej Jedynki była Edyta Geppert i Piotr Loretz. Jeśli ktoś nie miał okazji wysłuchania tej rozmowy, to chyba najważniejszą dla nas wiadomością jest sprawa jednej z nagród, jaką zostanie uhonorowana Pani Edyta, a będzie to najbardziej prestiżowa nagroda Polskiego Radia, czyli... Honorowy Złoty Mikrofon, który jak wyczytałam, przyznawany jest okazjonalnie od 2002 roku przez Zarząd Polskiego Radia osobowościom radiowym - pracownikom i współpracownikom Polskiego Radia - za wybitne zasługi dla radia publicznego. Czasem narzekaliśmy na publiczne media, ale trzeba przyznać, że tym razem Polskie Radio stanęło na wysokości zadania
Gdyby ktoś chciał nagranie dzisiejszej rozmowy to proszę wołać
Co by nie napisać wczorajszy dzień był wspaniałym dniem dla Edyty Geppert i jej fanów. Do radości Artystki i towarzyszących jej muzyków dołączam swoje skromne gratulacje. Było pięknie, a jednocześnie bardzo uroczyście. Ze strony nagradzających padło wiele dobrych i ciepłych słów. Myślę, że w przypadku Artystki formatu Edyty Geppert nie była to zwyczajowa kurtuazja ale stuprocentowa pewność, że każde stwierdzenie i wypowiadany komplement to aprobata i potwierdzenie jej interpretacyjnego kunsztu oraz artystycznego wyboru. Na koniec dodam, że wczorajszy występ i triumf Edyty Geppert mogłem świętować w gronie swoich znajomych. Wspólnie postanowiliśmy sprawić, aby otrzymane trofea nigdy nie pokryły się patyną. Nie pozostało nic innego jak zakonserwować je bardzo zacnym Cabernet Sauvignon.
Pozdrawiam najserdeczniej.
Co tu dużo mówić. Nigdy nie byłam bardziej dumna. Cudowny koncert, moc wzruszeń i wspaniałe nagrody- które są dowodem na to, że "się sprzedaje Pani Geppert" Dziękuję za piękne wrażenia i gratuluję Pani Edyto.