Mam pytania, które nie dają mi żyć od świąt. Oglądałam jakieś nagrania, słuchałam starszych piosenek i pojawiło mi się parę niewiadomych.
Z jakich musicali pochodzą piosenki wchodzące w skład programu "Mój teatr"? "Czekaj no Higgińszczaku" z My fair lady, tak? A reszta: Ty tul mnie, Róże, Echo i inne?
Ponawiam również moje pytanie na temat stulecia paryskiej Olympii. Może ktoś znalazł w jakichś starych notatkach które piosenki Pani Edyta śpiewała?
Czy na festiwalu na Malcie Pani Edyta wykonała tylko piosenki "Wołanie o miłość" oraz "Poesie" czy jeszcze jakieś, jeśli tak to które? Jakie piosenki w Bratyslawie śpiewała Pani Edyta, te same co na Malcie?
Może wy znacie odpowiedź lub Fanki Weteranki macie te informacje w jakichś starych tajemnych zapiskach.
Ostatnio odkryłam, że Pani Edyta podczas koncertu "Zielono mi" BISOWAŁA "Nie żałuję"!
Takie zadanie domowe trzeba było zadać własnie na święta, kiedy było więcej czasu na grzebanie w zapiskach ))
Na pewno na Bratysławskiej Lirze była piosenka "Jaka róża taki cierń", a na Malcie na pewno nie było piosenki "Mon appel a l'amour", bo powstała ona później, tam było śpiewane "Sauve-toi mon pauvre coeur". Czy coś jeszcze - sprawdzę.
To tyle tak na szybko, a co do reszty - spróbuję poszperać:)
Tak tak, myślałam o tej tylko się pomyliłam, bo to znalazłam na przypisie na okładce winyla Och życie kocham Cię nad życie.
Wiem, ale sama w święta szperałam, a w Starachowicach nie mam netu
Na Malcie - "Poesie", bo to jest piosenka maltańska, a tam był wymóg, by takową zaśpiewać. Nagrodę za najlepszą aranżację piosenki maltańskiej (również za "Poesie"!) dostał wówczas Wojciech Trzciński. Zdaje mi sie, że była o tym mowa w którymś z ostatnich radiowych wywiadów (albo przedostatnich, ale z 2008 roku), bo w moich papierowych archiwach niczego na ten temat nie napisali.
Na "Bratysławskiej Lirze" chyba tylko "Jaka róża...".
Jeśli chodzi o recital "Mój teatr" i "Róże", jest to tekst Tuwima z "Kwiatów polskich" - raczej niekoniecznie z musicalu. O "Echu" mówił Pan Piotr Loretz w którymś z wywiadów radiowych, może kiedyś uda mi się to odkopać albo ktoś wcześniej sobie przypomni, w co niezachwianie wierzę...
Zgadza się - Bratysławska Lira" - tylko "Jaka róża...".
I zgadza się Malta - znalazłam w "papierowych archiwach", że tam była "Poesie" - i z 1986 roku informację, że w recitalu sopockim znalazły się piosenki, które zostały nagrodzone na różnych festiwalach - i stąd "Sauve-toi mon pauvre coeur" (z Malty) ... Może tam były dwie piosenki ... ??
Może ktoś sobie przypomni więcej...
Natomiast, niestety, nie znalazłam repertuaru z Olimpii...
Gosiu, szukaj dalej...
Paulka ja Cię jednak uduszę Spać nie mogę przez Ciebie
Tutaj jest wywiad wyszperany niedawno przez Kinię, z którego wynika, że na Malcie było jednak "Sauve-toi mon pauvre coeur" - czyli wszystko na to wskazuje, że tam były wykonywane dwie piosenki, wierząc prasie, która wskazuje "Poesie" jako zwycięski utwór
Nie chowa nie chowa, bo to, że te dwie były na Macie jest na okładce winyla, jak już mówiłam No to przynajmniej na 99% pewne że tylko dwie. W Bratysławie tylko Róża. A Róże Tuwima. Chociaż tyle, dzięki Dziewczyny
Renato duś duś, za takie rzeczy mogę nawet zginąć! Masz mało czasu bo na przełomie styczni i lutego ferie mam, a więc dużo czasu na szukanie i zastanawianie się:)
No tak, wycofuję się, Watsonie Tak oczywista rzecz, jak sięgnięcie po okładkę winyla nie przyszła mi do głowy
A pytaj, pytaj, co Ci tam po głowie chodzi, czasami człowiek sam się dowie ciekawych rzeczy przy okazji:)
A, ciekawostka - przy tych szperankach natknęłam się w jednym artykule sprzed lat na info, że na Malcie wygrała "Jaka róża taki cierń" - ale autor nie mógł się sam połapać w tych Opolach, Bratysławach i festiwalach rozmaitych, więc trochę namieszał i chyba na wszelki wypadek podał tytuł piosenki, która najczęściej wygrywała festiwale ))